Tuesday, March 15, 2011

Ливија Јарока: Ромите во Европа се невидлива сиромаштија, која Европските фондови не ја забележуваат

Со оглед на фактот дека дури 12 милиони Роми во Европа продолжуваат да се соочуваат со сегрегација и интергенерациска сиромаштија во ЕУ, Унијата е во потрага за паневропски решенија. Европската стратегија за Роми е приоритет за Унгарија како претседавач на ЕУ, напомена Ливија Јарока кaко единствената Ромка член на Европскиот парламент. Оваа 36-годишна унгарска европратеничка подготвува извештај за стратегијата која ќе им овозможи на Европа да го употреби на неискористен потенцијал на Ромите.

“Во Европа има и невидлива сиромаштија, но сепак сеуште не е виден од страна на европските фондови’’ напоменува европратеничката од Унгарија, Ливија Јарока.