Saturday, February 26, 2011

Чарли Чаплин бил Ром

Тајното писмо за местото на раѓање на Чарли Чаплин конечно ја здогледа светлоста на денот. Во овој значаен документ се наведува дека славниот комичар лажел за своето потекло и наводно тој е роден во ромски караван.

Податоците кои Чаплин ги навел во своите мемоари, дека е роден на 16-ти април 1889 година во Лондон не се вистините, бидејќи во пронајдениот документ пишува дека тој всушност е роден во караван во градот Сметвик, во близина на Бирминген во централна Англија.

Писмото било испратено од извесен Џек Хил од Тамворд кој во него открива дека за потеклото на славниот актер дознал од својата тетка.

-Караванот и припаѓаше на ромската кралица, која е моја тетка. Роден си во „Black Patch“ во Сметвик, во близина на Бирминген, напишал Хил.

Според тврдењата на Џек Хил, мајката на Чаплин Хана, со моминско име Хил, била помоток на „џуџесто“ семејство. Работела како пејачка и актерка под уметничко име Лили Харли, а го оставила својот сопруг Чарли, кога малиот Чарли имал три години.
Поради што познатиот комичар го криел своето потекло?