Saturday, April 17, 2010

Ромските студенти и средношколци ќе протестираат на 20.04.2010

Ромските ученици во вторник во знак на протест ќе протестираат пред Владата на Република Македонија за да ја изразат својата лутина за текот на полициската акција во населбата Шуто Оризари.

Студентите ја оценија акцијата како селективна. Тие го осудија инцидентот и побараа од државата да истражи како доаѓа шверцувана стока на пазарите, наместо да се бори со обичните продавачи на пазарот.

Осуда на инцидентите, исто така, дојде од Здружението на. Според здружението, акцијата се случи во време кога е направена постапка за донесување закон за легализација на зелените пазари.

Програмата на протестот е следната:

12:00-13:00 марш од Шуто Оризари до македонската Влада.

13:15-13:30 обраќање до македонската влада.

13:30-14:00 марш од македонската Влада до Европската делегација во Македонија.

14:15-14:30 обраќање пред ЕУ канцеларијата во Македонија.

14:30 Прес конференција на самото место и крај на протестите.